Ce este SPF-ul?
Sun Protection Factor sau Factor de Protecție Solară și numărul care îl însoțește este o unitate de măsură ce descrie cât de bine sau ce nivel de protecție oferă produsul pentru a te proteja de arsurile solare. SPF-ul singur protejează doar de razele UVB, de aceea este necesar să folosim produse care oferă protecție și împotriva UVA, aceste produse conținând protecție PA. Vezi și articolul despre UVB și UVA.
PA (Protection Grade of UVA sau Gradul de Protecție împotriva UVA)
PA++++ reprezintă un sistem de clasificare a protecției împotriva radiațiilor UVA utilizat în produsele de protecție solară, în special în industria cosmetică din Japonia și alte țări asiatice. Acest sistem de clasificare a fost dezvoltat pentru a oferi consumatorilor o mai mare înțelegere și o mai mare transparență în ceea ce privește nivelul de protecție împotriva radiațiilor UVA.
Clasificarea PA (Protection Grade of UVA) este bazată pe testele de laborator care măsoară gradul de protecție împotriva radiațiilor UVA și este notată cu una sau mai multe pluses (+). Cu cât există mai multe pluse, cu atât nivelul de protecție împotriva radiațiilor UVA este mai mare. Iată cum se face clasificarea:
Produsele de protecție solară cu o notare PA mai mare, cum ar fi PA++++, sunt considerate a fi mai eficiente în protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UVA, inclusiv îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer de piele. Este important să alegi produsele cu o protecție solară adecvată pentru a-ți proteja pielea împotriva radiațiilor solare dăunătoare.
Beneficiile cremelor de protecție solară:
Pe lângă folosirea SPF-ului, specialiștii recomandă utilizarea de șepci, pălării, ochelari de soare, umbrelă și îmbrăcăminte care blochează razele UV. De reținut că îmbrăcămintea udă este mai puțin eficientă împotriva razelor UV.
De ce trebuie reaplicat SPF-ul?
Odată aplicată, crema solară nu oferă protecție pe durata întregii zile, ci doar câteva ore, de aceea este necesară reaplicarea ei. De asemenea, nu toate filtrele anti-UV sunt foto-stabile și devin mai puțin eficiente pe măsură ce ne expunem la soare. În plus, crema solară se poate lua pe haine, nisip sau se poate reduce în contact cu transpirația sau apa.
Cât se aplică și când se aplică
Recomandarea specialiștilor este de a se folosi cremă solară cu SPF 30 sau 50, având în vedere schimbările climatice și să folosim ca și cantitate de cremă o jumătate de linguriță pentru față și gât și o cantitate cât un pahar de shot (30 ml) pentru întreaga suprafață a corpului. În general, cremele solare își produc efectul protector de îndată ce au fost aplicate, mai ales cele care conțin filtre minerale, dar recomandarea este de a se aplica cu 20-30 de minute înainte de a ne expune la soare, mai ales când este vorba de copii.
Cât timp ar trebui să stau la soare?
Se recomandă ca expunerea la soare să fie făcută astfel:
Pentru sinteza vitaminei D este suficientă expunerea doar a unei parti din corp, de exemplu bratele pentru 15-30 de minute .
Aspectul de bronz este considerat unul sanatos dar innegrirea pielii dupa expunerea la soare este considerata arsura si este un mecanism de aparare al pielii dupa ce a fost deteriorata. Mai mult bronz nu inseamna mai multa sanatate ci mai multa actiune de imbatranire asupra pielii. Arsurile solare si expunerea de la varste fragede poate creste riscul de a dezvolta melanom mai tarziu.
Stay safe and enjoy the sun!
Produse care te vor ajuta sa-ti protejezi pielea:
Nici un comentariu