În era conștientizării și a alegerilor informate, tot mai mulți consumatori de skincare și produse cosmetice își doresc să înțeleagă ce anume conțin produsele pe care le aplică pe piele. Etichetele sunt pline de termeni chimici greu de pronunțat, dar unele ingrediente ridică semne de întrebare cu privire la siguranța și efectele lor pe termen lung. Iată o listă cu cele mai frecvent discutate ingrediente controversate:
Parabenii sunt conservanți utilizați pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului în produse. Cei mai comuni sunt methylparaben, ethylparaben, propylparaben și butylparaben.
Unde îi găsim cel mai des: creme hidratante, loțiuni de corp, produse de machiaj, șampoane, deodorante, seruri ieftine.
Siliconii (ex: dimethicone, cyclopentasiloxane) sunt folosiți pentru a oferi pielii o textură netedă și catifelată și pentru a crea un film protector.
Unde îi găsim cel mai des: fond de ten, primer, BB/CC cream, creme de față, uneori în SPF-uri sau seruri cu textură matifiantă, produse de păr anti-frizz, creme hidratante.
Nu toți alcoolii sunt dăunători, dar alcoolii denaturați (alcohol denat., ethanol, isopropyl alcohol) pot fi agresivi pentru piele.
Unde îi găsim cel mai des: tonere astringente, loțiuni antiacneice, produse pentru ten gras, esențe ieftine.
Frecvent utilizați în parfumuri sintetice pentru a prelungi mirosul produsului (ex: DEP – diethyl phthalate).
Unde îi găsim cel mai des: creme, parfumuri, produse cu parfum adăugat (loțiuni, geluri de duș, spray-uri de corp).
Sodium Lauryl Sulfate și Sodium Laureth Sulfate sunt agenți de curățare care fac spumă abundentă.
Unde îi găsim cel mai des: produse exfoliante ieftine, geluri de curățare spumante, șampoane pentru păr gras, geluri de duș, spumante de baie, paste de dinți.
Derivați din petrol, utilizați ca emolienți (ex: paraffinum liquidum, mineral oil).
Unde îi găsim cel mai des: creme de față ieftine, creme de față foarte emoliente, produse de îngrijire pentru bebeluși, balsamuri de buze, produse „occlusive”, loțiuni pentru piele foarte uscată.
Coloranți artificiali, adesea notați ca CI (Color Index) urmat de un număr.
Unde îi găsim cel mai des: tonere, produse de machiaj, farduri, rujuri, săpunuri colorate, produse pentru copii.
Adesea listate simplu ca „fragrance” sau „parfum” pe etichetă.
Unde le găsim cel mai des: aproape orice produs de skincare sau machiaj cu miros plăcut – loțiuni, creme, fond de ten, demachiante.
Folosiți pentru a îmbunătăți textura și absorbția produselor. De obicei au sufixul „-eth” sau includ numere
Controverse: potențial contaminare cu substanțe toxice (1,4-dioxan), pot afecta pielea deteriorată.
Alternativă: emulsifianți de origine naturală (lecitină, cetearyl glucoside).
Nu toate ingredientele sintetice sunt dăunătoare și nu toate cele naturale sunt sigure pentru toată lumea. Important este să înțelegem ce ne face bine și ce ne afectează, să citim etichetele și să alegem produse în cunoștință de cauză. Skincare-ul bun începe cu informare corectă, adaptată propriului tip de ten și nevoilor individuale.
Nici un comentariu