Hiperpigmentarea este o afecțiune comună care face ca anumite zone ale pielii să fie mai închise la culoare decât altele. Melanina în exces creează pete sau porțiuni care arată maro, negru, gri, roșu sau roz. Aceste zone colorate nu afectează confortul fizic al persoanei, nefiind dureroase și nici nu provoacă mâncărime, dar pot provoca un disconfort la nivel estetic.
O cauză comună a hiperpigmentării este producția excesivă de melanină. Melanina este un pigment care conferă pielii culoarea sa și este produsă de celulele pielii numite melanocite. Mai multe condiții sau factori diferiți pot altera producția de melanină în corpul tău.
O mulțime de factori pot influența aspectul tenului nostru, printre cei mai frecvenți numărându-se expunerea îndelungată și la ore nepotrivite la soare, inflamația, afecțiuni hormonale (pot cauza o sinteză crescută de melanină), vârsta (pete cauzate de îmbătrânire), cicatrici acneice, sarcina, anumite medicamente ce cresc sensibilitatea pielii la razele solare etc.
În general, există 4 tipuri de hiperpigmentare:
În primul rând, protecția solară (SPF) este foarte importantă pentru a preveni sau a opri răspândirea melasmei. Alege întotdeauna produse cu factor de protecție cu indice de cel puțin 30, ideal de 50. Poartă pălării, șepci, îmbrăcăminte care să-ți acopere zonele sensibile și încearcă să nu te expui la soare între orele 12-16 atunci când razele UV sunt cele mai puternice și nocive.
Produse SPF: vezi aici.
Totodată, pe lângă SPF, există o mulțime de produse care ne pot ajuta să diminuăm efectele hiperpigmentării.
Retinoizii și derivații pot ajuta în reducerea hiperpigmentării prin acțiunea de creștere a procesului de reînnoirii celulare și promovarea exfolierii/indepartării celulelor decolorate/inchise ale pielii, ducând astfel la o suprafață a tenului mai uniformă în ceea ce privește nuanța. Bakuchiolul este alternativa mai sigură și mai puțin iritantă a retinolului: vezi produs.
Vitamina C și Niacinamide sunt de asemenea aliați importanți contra melasmei datorită abilității lor de a inhiba producția de melanină responsabilă de colorarea tenului și de a reduce stresul oxidativ asupra celulelor. Vezi aici postarea despre Vitamina C.
Produse:
Alți activi ce se ocupă de controlul melaninei:
Acidul tranexamic este un ingredient mai puțin cunoscut în îngrijirea pielii, care poate ajuta la combaterea decolorării și altor probleme ale pielii, fiind sigur pentru majoritatea tipurilor de piele. În ultima vreme, din ce în ce mai multe produse îl au inclus pe lista de ingrediente și câștigă teren printre ingredientele iubite de skincare.
Are efect prin inhibarea producției de melanină, cunoscută și sub denumirea de pigment. Acest lucru poate ajuta la estomparea petelor de pe piele și la uniformizarea tonului pielii în general. Mai mult, deoarece are și proprietăți antiinflamatorii, extractul de lemn dulce poate contribui la reducerea roșeții și umflăturii asociate cu hiperpigmentarea post-inflamatorie.
Acidul kojic este un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii din Asia, în special în Japonia și Coreea. Acidul kojic este un agent tradițional de albire a pielii în Japonia, unde a fost folosit de secole pentru a îmbunătăți aspectul petelor de vârstă și alte forme de hiperpigmentare.
Alfa arbutin acționează prin reducerea activității tirozinazei, ceea ce duce la reducerea formării melaninei în pielea ta. Nivelurile reduse de tirozină și melanină scad pigmentarea și petele întunecate și asigură un aspect mai uniform. Alfa arbutin reduce petele de vârstă, cicatricile de acnee și roșeața post-eruptie.
Alte produse de ajutor: Revive Eye Serum Ginseng + Retinal
• Niacinamide
Nici un comentariu